Als jij ook een haat-liefde verhouding met structuur hebt, lees dan even dit

DSC06383-scaled

Je mag het gerust weten: ik heb een serieuze haat-liefde affaire met consistentie.

En dan is die liefde er pas de laatste jaren als volwaardige partner bijgekomen. 

“Vroegah” vond ik alles wat met rust, reinheid en regelmaat te maken had verschrikkelijk. Ik verzette me tegen alles wat met planning en vaste ritmes te maken had, want alleen werken uit flow en spontane dingen doen, daar kwamen pas ECHT mooie dingen uit. 

Dat was in ieder geval mijn overtuiging.

En als ik eerlijk ben, ging werken en creëren op basis van flow en spontaniteit best een tijd heel goed. Als je maar genoeg uren maakt en de zin er maar is, dan kom je een heel eind.

Maar het voelde wel vaak als jagen, alsof het nooit genoeg was. Als je immers niet weet waar je naartoe werkt, blijf je maar aan de gang en voelt het nooit ‘af’.

En ook als je dan een keer niet zo veel tijd hebt, op vakantie wilt of er iets onverwachts gebeurt in je bedrijf of je leven, dan stort meteen het hele kaartenhuis is. 

Als ellende om de hoek komt kijken dan nemen inspiratie en flow meestal ook gauw de benen.

Ik heb veel klanten die tegen hetzelfde probleem aanlopen. 
Ze willen niet ‘onder druk’ creëren, dat wat ze creëren moet wel actueel zijn, spiksplinternieuw het liefst. 

En dan is het OF lang wachten -“ik heb helemaal geen inspiratie op dit moment, er komt niks” OF de druk op de ketel “oh Claudia ik heb zoveel ideeën ik heb gewoon geen tijd om het allemaal uit te werken.” 

Ik was er altijd eentje van de 2e categorie.
Tot ik ging voelen dat het ging schuren en kraken en ik op die manier niet optimaal tot mijn recht kwam; er bleef briljant spul liggen EN ik was op allerlei manieren niet consistent ‘aanwezig’ in mijn business. 

Mocht jij er nou ook eentje zijn die het liefst 24/7 uit flow wil werken, -en ik denk zomaar dat je er zo eentje bent-, die het liefst alles op het niveau “het kwam tot me om 14 minuten over 3” afhandelt: dan wil ik een paar inzichten en acties met je delen die ik gedaan heb om meer resultaat uit mijn business te halen door meer consistentie aan te brengen.

Als je dan even onthoudt dat ik ook zo’n type ben dat het liefst zwemt in de mindblowing inspiratiepools, en dat ik volle bak met de hakken in het zand ging als het ging om structuur en plannen, en kijkt naar waar ik nu sta met mijn business, dan triggert dat jou misschien ook om het uit te proberen. ????

# Inzicht 1: Consistentie levert rust op

Ik dacht altijd dat schema’s en vaste ritmes enorm benauwd aan zouden voelen (help, nergens meer een gaatje in mijn agenda ik heb het te druk ????), maar in plaats daarvan geeft het rust. Omdat ik precies weet wat ik iedere week wil doen aan mijn marketing (3 posts p.w., (bijna) iedere dag stories, 1 keer per week een blog/nieuwsbrief…) geeft dat enorm veel overzicht en van dat overzicht word ik rustig. 

De inhoud staat niet vast; want DIE vul ik met mijn inspiratie van het moment. En heb ik even geen inspiratie op het moment zelf dan recycle ik content. Welke optie ik ook kies, ik weet dat ik op de goede weg ben als ik mijn ’taakjes’ heb gedaan. Superchill. 

Inzicht 2: Consistentie geeft juist ruimte

Ritme geeft ook ruimte. Als je precies weet wat je op wekelijkse/dagelijkse basis moet doen om je doelen te behalen, kun je als je een te gek nieuw plan hebt ook veel makkelijker schuiven. Dan schrijf je een keer twee blogs in 1 week, zodat je bijvoorbeeld ruimte hebt voor vakantie of een klus die je graag NU wilt oppakken. 

Hoe strakker je plant, hoe flexibeler je bent. ;). Ik houd in mijn planning altijd ruimte voor overloop en plan blokken met NIKS in mijn agenda. Zo heb ik altijd ruimte om te schuiven en de boel om te gooien zonder dat er iets belangrijks overboord valt.  En er is altijd ruimte voor gave nieuwe plannen die NIET kunnen wachten. 

#Trick 3: Houd het alsjeblieft klein

De reden waarom veel van ons niet gek zijn op consistentie is dat we er eerder niet zulke lekkere ervaringen mee hebben gehad. “Ik heb al eens eerder blokken ingepland voor bepaalde taken, en dan hield ik het na 3 weken al niet meer vol. Het werkt niet voor me,” zeggen klanten dan. 

Als ik er dan met ze induik dan zie ik dat ze bijvoorbeeld hele dagen blokken om al hun blogs voor de hele maand in het vooruit te schrijven. En dan is die dag voorbij en hebben ze net een halve blog af. 

Ze maken de taak die ze consistent willen doen veel te groot en daardoor is ie veel minder goed consistent vol te houden. Mijn advies is daarom altijd: wil je een nieuwe gewoonte of taak consistent implementeren, houd het dan idioot klein. 

Niet EN 5 posts per week EN 2 blogs EN 3 video’s EN een podcast. 
Begin met 1 onderdeel, en werk daarin omhoog, breid het steeds een beetje uit. 

Dat is echt het geheim van consistentie; je nieuwe gewoonte in zulke kleine stukjes hakken dat je denkt: ‘dit is TE makkelijk’. 
Het is namelijk nooit makkelijk als je het weken, maanden, jaren achter elkaar wilt volhouden. 

#Trick 4:Start met iets wat je makkelijk vindt

En als we het dan toch over makkelijk hebben: start met iets wat je met 2 vingers in je neus doet.
Je kunt jezelf wel voornemen om iedere dag een nieuwe video op te nemen, als jij iemand met met shine angst, van jezelf weet dat ieder haartje goed moet zitten voor het goed genoeg is voor de camera of als je enorme techniekpaniek hebt. Dan is videos opnemen en dan ook nog iedere dag misschien NIET waar je mee moet beginnen. 

Of andersom; als je denkt, ik moet nu echt serieuze posts gaan schrijven maar je bent niet zo’n lekkere schrijver, dan gaat 5 captions in de week een harde dobber worden. 

Lul je wel extreem makkelijk? Neem een spraakbericht op met je dictafoon en je publiceert het als podcast.

Vind je het vreselijk om te e-mailen maar heb je geen moeite met het sturen van spraakberichtjes? Dan is dat dus waar je de komende tijd je salesgesprekken mee doet. 

Hoppa. 

Ondernemen is niet moeilijk. 
Je maakt het jezelf moeilijk door met datgene te beginnen wat bovenaan jouw angst/frustratielijstje staat. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien wat de kracht kan zijn van consistentie in je bedrijf.
Zelfs ik als spontaniteitsliefhebber heb het omarmd en aan mijn bankrekening te zien, was dat ‘a good thing’.

Maar consistent zijn in je acties is 1 ding; als het niet de goede acties zijn, schiet het nog voor geen meter op. 

Dat is waarom ik je volgende week in mijn LIFT-OFF challenge (6 t/m 9 september) ook laat zien wat er met je business kan gebeuren als je de kracht van consistentie met de juiste acties combineert. 

Want zomaar wat ‘bewezen strategieën” bij elkaar gooien in een plannetje, dat gaat niet werken. 

De strategieën die jij inzet voor jouw bedrijf moeten bij jou passen; jij mag er volledig in tot je recht komen, het mag je moeiteloos afgaan, zodat je er volume aan kunt geven en die doorbraak binnen handbereik komt. 

Kun je je voorstellen wat er met jouw business gebeurt als je de kracht van een goed businessritme combineert met het goud dat jij sowieso al in handen hebt door dat te doen waar je hiervoor op aarde geslingerd bent?

Dan gaat het SKY HIGH met je business ????.

Sounds good?
Doe dan mee aan de challenge van volgende week en claim je plek via de knop hieronder. 

Als je tenminste serious business van je business wilt maken de komende 4 maanden. 

Yes, ik doe mee aan de LIFT OFF challenge

Ik weet dat je het fnocking druk hebt.

Daarom heb ik effe op een rijtje gezet wanneer je deze challenge ECHT niet mag missen, en wanneer wel. 

Je bent het aan jezelf verplicht om mee te doen als je:

???? Voelt dat er ergens een diamant in jou verstopt zit maar die nog wat polijsten kunt gebruiken
???? De afgelopen maanden hoofdbrekens hebt gehad over hoe je al die wilde plannen nu het makkelijkst omzet in keiharde pingels
???? Ergens wel voelt dat meer werken niet de oplossing is voor het realiseren van jouw doorbraak maar dat je ook niet goed weet hoe je dan moet kiezen wat je wel en niet moet doen om dat wel voor elkaar te krijgen.
???? Toe bent aan het volgende level in je bedrijf en van jezelf weet dat je beter en harder gaat als iemand je een flinke schop onder je achterste geeft. 

Kun je er een dag niet bij zijn? 
No problem, je krijgt de link naar een replay die je nog tot en met de zondag na de challenge kunt bekijken. 

No stress dus, wel effe inplannen ;). 

Het is tijd om je business nog serieuzer te gaan nemen dan je nu al doet, lieverd. 

En daar horen een paar grote mensen dingen zoals consistentie en commitment bij. 
Geloof me maar; als ik het kan, kun jij het ook. 

Zie ik je volgende week?

Liefs, Claudia

Laat een reactie achter

BUSINESSCOACH

Businesscoach Delft
Ondernemerscoach
Businesscoach Den Haag
Businesscoach Rotterdam

.

Businesscoach Leiden
Businesscoach Friesland
Businesscoach Zuid-Holland

© 2019 - 2024 Claudia | Huisstijl design: Professionals in Design | Website ontwerp & bouw: Laura Loos | Fotografie: GD&P, Studio Veerle, Annick Roza Photography