Aan een diploma heb je helemaal niks

logan-isbell-672551-unsplash

Ik heb best een aantal mooie diploma’s. Geen bakken vol, maar stuk voor stuk waardevol. Toch ben ik niet meteen geneigd om ze aan de muur te hangen. De diploma’s an sich zeggen mij namelijk helemaal niks.

Er staat keurig op welke cijfers ik heb gehaald, welke programma’s of opleidingen ik heb gevolgd, en welke titel ik mag voeren.

Wat ik daadwerkelijk KAN nadat ik deze opleidingen heb gevolgd, staat alleen nergens vermeld.

De meeste van mijn klanten zwemmen in de diploma’s (oké, niet letterlijk, dat papier kan aardig in je huid snijden). Cursus hier, opleiding en training daar, masterclass zus en zo. Prachtige titels en lange cv’s levert het op. Die hebben echt wel wat in huis.

Maar hoe frustrerend is het dan als dat er niet uit komt? Als je in je spreekkamer gaat zitten wachten tot je eerste klant belt, voor wie jij extreem waardevol bent, maar bij wie je niet op de radar staat? Je kennis verdwijnt onder een laag stof, omdat de lades niet vaak genoeg open getrokken worden. En dan wordt het knijpen.

Want oefening baart niet alleen kunst, ook rust roest.

Ik denk, ik slinger er maar even 2 vette clichés in.

Een cliché zou een cliché niet zijn als er niet een grote kern van waarheid in zou zitten.

Want breng je je kennis niet in de praktijk, of krijg je überhaupt die gelegenheid niet omdat je geen klanten hebt, wat heb je er dan aan?

Mijn diploma’s zijn zeker waardevol voor me. Niet omdat ik ‘succesvol de opleiding heb afgerond’, want dat zegt me alleen maar dat ik als het moet netjes de regels kan volgen. Voor een tijdje dan.

Waar mijn diploma’s mij aan herinneren, is hoe ik mijn mouwen heb opgestroopt en wat ik er mee heb gedaan.

Hoe ik alsnog mijn gymnasium diploma haalde na een herkansing, terwijl ik in eerste instantie volgens de conrector ‘kansloos was gezakt’.

Hoe ik van de “we weten het niet zeker, misschien ben je nog wat te ‘licht'”-kandidaat van de Talentenpool uitgroeide naar de teammanager met een van de grootste projecten van de organisatie.

Hoe ik op mijn psychologische tandvlees na een periode van somberheid alsnog mijn universitaire diploma haalde, omdat ik ineens ‘on fire ging’ toen ik echt mocht gaan werken tijdens mijn stage.

En hoe het pas echt ging stromen in mijn bedrijf toen ik alles wat ik over ondernemen had geleerd ook ECHT in de praktijk ging brengen.

Het mag duidelijk wezen dat ik het meeste leer van gewoon doen. Met mijn handjes in de modder, mouwen opgestroopt en uren draaien.

En ik weet zeker dat dat ook voor jou geldt. 

Als ik jou een voorstel mag doen? In januari geef ik op al mijn social media kanalen iedere dag een gratis tip waarmee je je bedrijf een stap vooruit kan helpen. Meer klanten, meer omzet, en tegelijkertijd simpeler ondernemen. Want daar hou ik van.

De tips worden enthousiast ontvangen, leuk om te lezen. Tegelijkertijd weet ik dat er maar een handvol van de mensen die reageren ECHT wat doen met de tips die ik aanreik. En dat vind ik dus superzonde. Nu zijn dit gratis tips, maar kan je je voorstellen hoe jammer het is als jij een dure opleiding volgt, en je uiteindelijk niks doet met wat je allemaal hebt opgestoken in die opleiding?

Onder aan deze mail vind je de tips van deze week nog even op een rijtje. Al zit er maar 1 tussen die je aanspreekt; wil je mij een plezier doen en vandaag nog de bijbehorende actie ofwel uitvoeren, ofwel een moment plannen waarop je dat uit gaat werken? Anders blijft het er bij. 

De tips in januari, zijn vergelijkbaar met die in mijn e-book, en van grote waarde. Als jij er maar wat mee gaat doen. Daarom maak ik ze klein genoeg voor je om ze direct te kunnen pakken.

Ben je nieuwsgierig? Je downloadt het Via de knop hieronder.

Enne, die diploma’s mag je van mij aan de muur hangen hoor. Voor straks, als ze je herinneren aan het succes wat je DAARNA van je bedrijf hebt gemaakt.

Door de handschoenen op te pakken en gewoon te doen.

Liefs,
Claudia

P.S.: De tips van 9 t/m 15 januari teruglezen? Dat kan hier:
Tip van 9 januari
Tip van 10 januari
Tip van 11 januari
Tip van 12 januari
Tip van 13 januari
Tip van 14 januari
Tip van 15 januari

Laat een reactie achter

BUSINESSCOACH

Businesscoach Delft
Ondernemerscoach
Businesscoach Den Haag
Businesscoach Rotterdam

.

Businesscoach Leiden
Businesscoach Friesland
Businesscoach Zuid-Holland

© 2019 - 2024 Claudia | Huisstijl design: Professionals in Design | Website ontwerp & bouw: Laura Loos | Fotografie: GD&P, Studio Veerle, Annick Roza Photography